Zdrava hrana i zdravo tijelo

Grčki filozof i liječnik Hipokrat zaslužan je za širenje ideje o upotrebi zdravih namirnica, umjesto lijekova. O tome govori njegova poznata izreka: „Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”.

Za postizanje izvrsnog zdravlja najvažnije je jesti više voća,povrća i orašastih plodova.Konzumiranjem većih količina te hrane zaštitnim djelovanjem zadovoljit ćete potrebu svojeg tijela i prerađene hrane koja je puno konzervansa.Zeleno povrće najbogatije je mikronutrijentima koji produljuju život i najsiromašnije kalorijama.

Zdrava hrana !

Uvođenje uravnotežene prehrane  izazov je kojim upotpunjujemo naš životni stil s nekoliko zadataka  sprječavanje unosa nepotrebne hrane, održavanje jednakog nivoa energije tijekom cijelog dana, stjecanje zdrave navike s dugoročnim ciljem jačanja imuniteta odnosno zdravlja općenito.Ako izuzmemo vrhunske sportaše i one koji imaju specifične prehrambene potrebe, pojednostavljeno rečeno uravnotežena prehrana svodi se na održavanje balansa u omjerima tri osnovna nutrijenta – ugljikohidrati, proteini, masnoće.Naše prehrambene navike diktiraju kako ćemo se osjećati i kako će nam mozak raditi. Nakon što pojedemo  čokoladno pecivo za doručak osjećat ćemo se privremeno dobro a kasnije ćemo osjetiti  umor. No, ako pojedemo voće,povrće, žitarice i orahe osjećat ćemo se poletno i energično.Za mozak je jako bitan unos dovoljno količine vode.Zato treba unositi 3 litre vode dnevno u tijelo, a ako se puno znojite ljeti treba i više. Ograničite unos kalorija “Jedi manje, živi dulje”. Svi bi smo da  svi mi više voljeli da vrijedi obratno, da možemo jesti puno i da je to zdravo istraživanja ne lažu.Zlatno pravilo je jesti raznoliko voće i povrće kako bismo osigurali unos raznovrsnih nutrijenata. Uzimajte bogatu hranu anksidionsima i pretežno se pokušavajte hraniti sezonskim namirnicama…

  • Proljeće: jagode, tikvice, paprike i krastavce
  • Ljeto: lubenice i dinje
  • Jesen: mandarine i agrumi
  • Zima: kupusnjače i salate

“JEDI ZDRAVO, JEDI HRVATSKO”