Vlažnost i njena važnost

Vrijeme je da posvetimo napis difuzerima i ovlaživačima zraka, pogotovo jer se njihova upotreba aktualizirala.

To možemo zahvaliti i redovitom profesoru biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a Gordanu Laucu, koji već danima intrigira javnost objašnjenjima u svezi koronavirusa. Mogli smo ga pratiti u nizu medijskih istupa (HRT3, Novi List, Tportal).

Pri tome, Lauc posebno naglašava nužnost ovlaživanja zraka.

Naime, primarno mjesto ulaska svih respiratornih virusa je sluznica nosa, usta i oka. U normalnom stanju ona je zaštićena debelim sluzavim slojem koji se naziva mukoza, a sastoji se od jako hidratiranih glikana koji predstavljaju prirodnu obranu protiv virusa i bakterija. No, ako dulje vrijeme udišemo suhi zrak, ta barijera gubi funkciju i virusi imaju širom otvorena vrata. Suhi zrak šteti, a tome pridajemo nedovoljno pažnje. Temeljni problem je činjenica da hladni zrak sadrži jako malo vlage, tako da kad ga zagrijemo zrak u grijanim prostorima postaje jako suh. Istraživanje u Americi pokazalo je da je tijekom zime vlažnost zraka u zatvorenim grijanim prostorima oko 20 posto, što je jako malo i jako potiče širenje virusa.

Mislimo da je u tom kontekstu bitno pojasniti razliku između aroma lampica, difuzera i ovlaživača zraka. .

Aroma-lampice zagrijavaju esencijalna ulja do temperature isparavanja pri kojoj dolazi do frakcionacije i razgradnje pri čemu najviše trpe spojevi estera i monoterpena, a dolazi i do promjene kvalitete mirisa.

Osim toga, prilikom procesa isparavanja prvo izlaze spojevi nižeg vrelišta, tek zatim spojevi višeg vrelišta. To znači da u zraku nikad nemamo raspršeno esencijalno ulje u svom cjelovitom sastavu, pa je upitno i terapeutsko. .

Difuzeri su uređaji koji u prostor raspršuju esencijalna ulja u obliku mikroskopski sitnih kapljica nalik na izmaglicu. Na taj način ljekovite kapljice esencijalnih ulja ulaze direktno u naš dišni sustav, dopiru do aluveola u plućima.

Za razliku od aroma-lampice, difuzeri ne zagrijavaju esencijalno ulje pa ne dolazi do razgradnje i odvajanja različito hlapljivih spojeva, čime je potpuno sačuvana njihova ljekovitost.

Postoji razni tipovi difuzera.

Klasični difuzeri ili nebulizatori stvaraju sitne kapljice uz pomoć strujanja zraka u tankim staklenim ili metalnim cjevčicama.

Ultrazvučni difuzeri raspršuju ulja putem ultrazvuka, i upravo su oni najrašireniji i najdostupniji na domaćem tržištu.

U ultrazvučne difuzere se uz esencijalnih ulja dodaje i voda, pa djeluju i kao mikro-ovlaživači zraka za manje prostore, odnosno u okruženju mjesta gdje se nalaze. Teško ih je usporediti s pravim ovlaživačima čija potrošnja vode se mjeri u litrama, dok se kod difuzera radi o decilitrima.

Mišljenja smo da s obzirom na okolnosti, ultrazvučni difuzeri imaju cijeli niz praktičnih prednosti u ovo doba izolacije:

  • cijenom su pristupačniji – lakši su za rukovanje i održavanje (klasični su od stakla, skloni razbijanju, nedostupni zamjenski dijelovi)
  • puno tiši, skoro i nečujni
  • možete ih ostaviti da rade praktički cijeli dan (klasični samo nekoliko minuta)
  • terapeutsko djelovanje, koje ovlaživač nema.

Naravno, na vama je da procijenite koje su kondicije i potrebe vašeg prostora i zdravlja.

Za sva pitanja stojimo vam na raspolaganju.

 

Blaženka Rukavina, aromaterapeut 

Esencija prirode