Poriluk/kg

16.00 Kn

Možda niti jedna namirnica ne evocira toliko na djetinjstvo kao što je je to miris i okus poriluka. Mnogi su nam to potvrdili, voljeli ga oni ili ne, barem jedan dan u tjednu bio je rezerviran za poriluk!

A naše druženje sa porilukom, proteže se u davna vremena. On je vrlo stara kultivirana biljka koja je u najbližem srodstvu s crvenim lukom, češnjakom, drobnjakom i ostalim vrstama luka. Potječe od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno istočno u Turskoj i Iranu.

Uzgajali su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku. Plinije opisuje dane poriluka u starom Rimu kada je Neron uveo da se jednom mjesečno jede samo poriluk za što bolji glas. Poriluk je pak danas nacionalni simbol Walesa.

 

Nema na zalihi

Usporedi
Kategorija:

Opis

Poriluk je bogat izvor vitamina C i B6 te željeza, mangana i folne kiseline. Osim toga, poriluk pomaže regulirati šećer u krvi, podržava probavu, snižava krvni tlak i razinu kolesterola u krvi, pomaže u detoksifikaciji organizma.

Poriluk je dragocjen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitokemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povrća i svaka od njih ima povoljno djelovanje na zdravlje. Fitokemikalije, često nazvane i fitonutrijenti, biološki su aktivne biljne molekule koje u suradnji s vitaminima i mineralima povoljno djeluju na zdravlje. One imaju sposobnost moduliranja metabolizma organizma te na taj način preveniraju pojavu malignih oboljenja. Imaju i zaštitno djelovanje jer učvršćuju i poboljšavaju obrambene mehanizme u organizmu.

Ovo je važno povrće za zimski period i preporučuje se uključiti ga u redovitu prehranu kako bi tijelo dobilo što više nutrijenata. Iako je najbolje jesti svjež poriluk poput onog narezanog u salatama, varivo od poriluka je nešto slabijeg mirisa i blažeg okusa.

Porijeklo proizvoda: OPG Grossi

 

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Poriluk/kg”

Možda želite i…