Peršin List

10.00 Kn

Peršin (lat. petroselinum crispum) pripada porodici štitarki. Peršin je od davnina smatran eliksirom vitalnosti te je jedan od boljih prirodnih lijekova koji pruža bogatstvo vitamina i minerala. Peršin se kultivira već 2 000 godina, a u Grčkoj kulturi bio je iznimno cijenjen radi ceremonija u kojima se koristio. Prema legendi, peršin je stvorila Persefona, kći boga Zevsa i boginje Demetre. Kako je Persefona je bila žena boga podzemnog svijeta Hada, stari Grci smatrali su je svetom biljkom povezanom s podzemnim svijetom pa su njome ukrašavali grobove, ali i kitili svoje ratne heroje, junake i pobjednike u natjecateljskim igrama. Rimski gladijatori jeli su ga prije borbi jer su vjerovali da će im dati posebnu snagu, spretnost, brzinu i lukavost.

Tek u srednjem vijeku u srednjem vijeku peršin je pronašao svoje mjesto u narodnoj medicini gdje je i stekao popularnost.

Bez peršinova slatkastog korijena i aromatičnih listova danas je nezamisliva domaća juha ili varivo.

 

 

Usporedi
Kategorija:

Opis

Od pamtivijeka je peršin nezaobilazan u tradicionalnoj medicini. Baš kao i danas, čaj od peršina spravljao za izbacivanje viška vode iz tijela, za čišćenje bubrega, kao diuretik za probleme s bubrežnim kamencem, žučnim kamencem i infekcijama mokraćnog sustava, potrebe za detoksikacijom (npr. nakon masnih i vinom opijenih večera). Peršin pomaže u otklanjanju problema vezanih uz loš zadah. Bogat je željezom, pa se preporučuje u liječenju anemije, ublažava menstrualne bolove i grčeve, a koristan je i kod liječenja neredovitih menstruacija, smanjuje razinu lošeg kolesterola, koristi se za smanjenje visokog krvnog tlaka, pomaže u liječenju reumatoidnog artritisa, ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija, a posebno kod upale pluća, djeluje kao antioksidans, pomaže u oporavku od porođaja.

Peršin je iznimno bogat antioksidansima kao što su beta-karoten, luteolin, apigenin, likopen i alfa-karoten. Sadrži i važne vitamine i minerale kao što su vitamin A, C i K, folat, željezo i kalcij.

Uz sve to, peršin je neizostavni sastojak naše trpeze!

Porijeklo poizvoda: OPG Grossi

 

Dodatne informacije

Težina 0.100 kg
Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Peršin List”