Mrkva/kg

7.99 Kn

Iako živimo u vrijeme konzumerizma, njegovi marketinški trikovi i smicalice brzo nas zasite. Tako će plišanci na predvođeni Mrkva Mirkom zaostati u kakvoj škrinji ili tavanu nagriženi moljcem, ali naša stara dobra žuta mrkva, Daucus carota L korjenasto povrće koje pripada porodici Umbelliferae, zavezana u pušleku grincajga ili ne, ostat će naš nezaobilazni drug od djetinjstva do starosti. A mrkva se po prvi put spominje u pisanim dokumentima u staroj Grčkoj, prije 2500 godina. Njezin latinski naziv, Daucus, potječe od grčkog “daio” (”gorjeti”), zbog njezina stimulativnog djelovanja koje je osobito sadržano u sjemenju.

Mrkva je jedna od najpoznatijih vrsta povrća i vjerojatno ne postoji osoba koja ju ne zna opisati. Njen veliki narančasto-žuti korijen, debeo i sladak, specifična mirisa i okusa dobro je poznat svima. Raste u gotovo svakom vrtu, a bere se u lipnju. Uz mrkvu su vezane mnoge zanimljive priče i legende. Neki smatraju da ona čovjeka čini ljubaznim i vedrim, a vrlo često je upravo to dokaz zdravlja.

Postoje vjerovanja da mrkva uljepšava žene i da od nje bedra postaju ružičasta i lijepa poput bedara boginje.

Usporedi
Kategorija:

Opis

Mrkva je bogata mnogim hranjivim tvarima, ponajprije vitaminima i mineralima, pa se stoga opravdano može svrstati u ljekovitu hranu. Najviše sadrži vitamine B1, B2, C, D, E, H, te provitamin A. Od mineralnih tvari u mrkvi se najviše nalazi joda, kalija, kalcija, željeza i bakra. Željezo i bakar su važni za krv, naročito kod problema anemije. Jod je od velike važnosti za žlijezdani sustav. Kalij sudjeluje u normaliziranju rada srca, a kalcij je čuvar kostiju. No, svakako najvažniji sastojak mrkve je provitamin A, odnosno betakaroten koji se uz pomoć masti u našem tijelu pretvara i djeluje kao vitamin A. Vitamin A poznat je kao vitamin za oči, jer pomaže kod smetnji vida, upala, noćnog sljepila, te umora očiju nakon dugotrajnog rada uz svijetlo.

Porijeklo mrkve: OPG Grossi

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Pakiranje

1 kg, 2 kg