Mladi kupus/kg

7.00 Kn

Kupus ili zelje je omiljeno jelo na trpezi ovog podneblja – sirov, ukiseljen ili svježe kuhan kad je u pitanju mladi kupus čiji će nas okus vratiti u bezbrižno djetinjstvo.

Kupus (kupus divlji; lat. Brassica oleracea), biljna je vrsta porodice kupusnjača ili krstašica koja raste na kamenitim obalama Europe, od Sredozemne obale do Irske i još od prethistorijskog doba su ga prastanovnici europskog obalnog područja upotrebljavali u svojoj prehrani. Stalnom selekcijom, kroz dugo vremensko razdoblje, nastalo je iz divljeg kupusa današnjih veći broj kulturnih biljaka.

Veliki ugled je kupus uživao kod Rimljana koji su ga nazivali brassica, a Katon Stariji je kupus hvalio kao najbolje povrće u jednom od svojih djela De agricultura i dao je čitav niz kuharskih i medicinskih uputa. Već u 4. stoljeću pr. Kr. Teofrast (Aristotelov učenik) razlikuje tri vrste kupusa.

Zelje je neodvojivi dio naše tradicije, pa su tako varaždinsko i ogulinsko zelje prepoznati i nose oznaku izvornosti Europske unije.

Usporedi
Kategorija:

Opis

Da kupus ima više C vitamina i od naranči, to već svi znaju, kao i da je bogat mineralima magnezijem, željezom, fosforim, kalcijem, kalijem i natrijom, a sadrži i folnu kiselinu.

Najbolje ga je jesti sirovog ili kratko kuhanog, a sirovi (ako ga puno jedete) pomaže kod anemije, nesanice, depresije i askioznosti. Dobar je i kod artritisa i reume, kod astme i bronhitisa. Poboljšava i probavu, a pomaže i kod mršavljenja. Jača imunitet, čisti organizam, a poboljšava i koncentraciju.

Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije. Kupus obiluje antikancerogenim spojem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura. Izvrsno je i protuupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume. Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od kupusa pomiješan s medom. On čisti dišne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa. Kod bolesti grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.

Porijeklo mladog kupusa: OPG Grossi

 

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Glavica kupusa težine 1.1-1.3 kg

1 kg, 2 kg, 5 kg, 10 kg