Matovilac 500 grama

50.00 Kn

U davno doba, živjeli su muž i žena. Nestrpljivo su očekivali dan rođenja djeteta. I dok su dani polako prolazili, majka je sjedila kraj prozora i promatrala prekrasan vrt. Bio je to vrt vještice – čarobnice. Jednog dana, žena opazi gredicu sočnog, zelenog matovilca. Poželi ga i zatraži od svog muža da joj ga donese, kako god zna. Noću, da ga zla vještica ne vidi, muž krišom nabra punu košaru matovilca. Žena se obradova i brzo pojede matovilac. Opet je nesretni muž, krišom, noću, pošao u vještičin vrt. Odjedanput, pred njim se stvori bijesna vještica. Vikala je, prijetila, a čovjek joj je pričao o želji svoje žene, o djetetu koje očekuju i molio je za milost….

Ovako počinje priča o djevojčici Matovilki znanoj i kao Zlatokosa Braće Grimm. Ne morate se u ovo doba Korona virusa dovesti u situaciju kao i dobri muž iz bajke.

Jednostavno ga naručite od nas. 😉

 

 

Usporedi
Kategorija:

Opis

Matovilac (lat. Valerianella locusta) je jedna od nutritivno najbogatijih salata. Prvotno su ga uzgajali europski seljaci sve dok ga nije otkrio kraljevski vrtlar kralja Luja XIV i predstavio svijetu.  Nekoć je rastao divlje po mnogim mjestima, no danas ga je mnogo lakše pronaći iz uzgoja. Karakterizira ga osvježavajući orašasti okus.

Bogat je izvor folne kiseline, željeza, kalija, kalcija, vitamina A, C i B, te omega-3 masnih kiselina

Pa tako matovilac pokreće rad metabolizma, odličan je izvor vitamina B6 koji otiče stvaranje proteina, regulira djelovanje kemijskih neurotransmitera živčanog sustava, sudjeluje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i prostaglandina. Ovaj vitamin je nužan za razmnožavanje stanica te kao takav igra važnu ulogu u trudnoći i pravilnoj funkciji imunosnog sustava. Čuva zdravlje mukozne membrane i kože, poboljšava raspoloženje i poboljšava funkcije mozga. Vitamin B6 je također koristan i u borbi protiv celulita.

Uz špinat, matovilac je na vrhu ljestvice zelenog povrća po udjelu željeza pa tako pripomaže pri liječenju anemije.

Matovilac je bogat kalijem i bakrom, mineralima poznatima da imaju zaštitna svojstva za srce, te omega-3 masnim kiselinama. Kalij regulira krvni tlak, dok bakar održava razine kolesterola. Studije povezuju manjak bakra s nepravilnim radom srca, intolerancijom na glukozu i visokim krvnim tlakom. Omega-3 masne kiseline poboljšavaju razinu dobrog kolesterola i pomažu u snižavanju visokih triglicerida.

Matovilac je bogat vitaminom C – 100 grama sadrži 64 posto dnevne potrebe za tim nutrijentom. Vitamin C esencijalan je za mnoge funkcije u tijelu, jača imunološki sustav i potiče organizam na proizvodnju kolagena – proteina koji štiti i zaglađuje kožu i čini kosti, žile i zube jakima. Izuzetno je bitan kao preventiva protiv viroza i gripe.

Obiluje i vitaminom A koji je od izuzetne važnosti za zdravlje mukusne membrane nosa, grla i pluća koje ojačava te tako pomaže kod bronhitisa i viroza, a čuva i dobar vid. 

Matovilac djeluje antioksidativno, pružajući zaštitu od slobodnih radikala povezanih s mnogim bolestima, pojavom raka i preranim starenjem.

Prehrana koja uključuje matovilac i drugo zeleno lisnato povrće može smanjiti rizik od nastanka raka debelog crijeva za 50%.

Zeleno lisnato povrće sadrži vlakna bogata šećernom galaktozom. Prema istraživanju ovaj sastojak može spriječiti stvaranje proteina zvanih lecitini koji se nižu i stvaraju oplatu na stijenkama debelog crijeva, izazivajući tako oštećenja.

Matovilac je najpopularniji kao salata.

Može se pripremati kao i sve drugo povrće, no ako želite iskoristiti ono najbolje od njega tada ga konzumirajte sirovog – u obliku salata ili smoothieja.

Prednost uvijek dajte divljem ili organski uzgojenom matovilcu kakvog vam omogućuje OPG Katice Vrebac.

 

Dodatne informacije

Težina 0.500 kg
Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Matovilac 500 grama”

Možda želite i…