Akcija!

Mak

20.00 Kn45.00 Kn

‘Biti manji od makova zrna’ ili pak ‘tjerati mak na konac’ uvriježeni su pojmovi iz naše svakodnevne frazeologije, samo govore o tome koliko se mak pozicionirao u našoj kulturi, ali kada ga se još stavi u kolače, onda je njegovo mjesto neprikosnoveno.  Mak je biljni rod iz porodice makovki. Mak je zastupljen u gotovo svim kuhinjama svijeta, ali mnogi i ne razmišljaju o njegovim ljekovitim svojstvima. Najstariji zapisi o njegovoj upotrebi potiču iz Mezopotamije, gdje je korišten u medicinske svrhe, ali i kao ‘hul gil’ – biljka veselja. Atletičari u antičkoj Grčkoj su prije takmičenja pili napitak od vina, maka i meda da bi bili snažniji. Narodni ljekari ga preporučuju za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i grčeve u želucu. Upućeni tvrde da je i prava riznica antioksidanasa, koje organizam štite od upala i malignih oboljenja.

 

Očisti
Usporedi
SKU: N/A Kategorije: ,

Opis

Osim u kulinarstvu, mak se može koristiti i za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje i liječenje grčeva u abdomenu. Iz bogatog nutritivnog sadržaja maka ističu se nezasićene masne kiseline, prije svega linolna kiselina i oleinska kiselina.

Linolna kiselina je esencijalna omega 6 masna kiselina koju naš organizam ne može sintetizirati. Nalazi se u staničnim membranama biljaka gdje sudjeluje u njihovoj izgradnji, potiče apsorpciju i transport u masti topljivih vitamina A, D, E i K. Znanstvena istraživanja upućuju na to da može sudjelovati u procesu usporavanja razvoja multiple skleroze. Također može pomoći u zaštiti krvožilnog sustava, reguliranju krvnog tlaka i grušanja krvi. Često se primjenjuje za liječenje kožnih oboljenja i upalnih procesa.

Ovaj aromatični dodatak raznim kolačima i pecivima dolazi nam iz Garešnice od OPG-a Kežman.

 

Dodatne informacije

Težina N/A
Pakiranje

200 g, 400 g, 600 g

Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Mak”

Možda želite i…