Limun/kg

20.00 Kn

Prema arapskoj legendi, jedan istaknuti Iranac završio je u tamnici. Prema zapovijedi cara bilo mu je dopušteno birati hranu prema. Utamničeni je dao prednost limunu, govoreći kako aroma razveseljava misli, kora i sjemenka pomaže srcu, u mesu se nalazi hrana, a sok gasi žeđ. I tako smo arapima zahvalni za riječi limun (لیمون).

Limun (Citrus x limon) je stablo iz roda Citrus, te hibridno voće davnog križanja, po svoj prilici, pomela i citrone. Drevni citron (Citrus medica) bio je manji i smežurane kore, a korišten je u Mezopotamiji prije oko 6000 godina. Smatra se da limun, kao i naranča potječe iz Kine i Indije. Oko 700. godine je uvezen u Perziju, Irak i Egipat. Često je korišten kao ukrasna biljka. Neki kažu da su već stari Rimljani uzgajali limun, zato što su prikazani na brojnim starorimskim freskama i mozaicima. O tom pitanju se i dan danas vode žustre rasprave. U Europu, prvi limun uvezen u Genovu sredinom 15. stoljeća, i od tada predstavlja nezamjenljivu namirnicu u našim domaćinstvima.

 

 

 

Usporedi
Kategorije: ,

Opis

Limun je jedna od najkorisnijih namirnica na našem planetu. Štiti od jako velikog broja bolesti, te ga se s pravom može nazvati super-hranom. Pun je nutrijenata: sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Povoljno djeluje na rad jetre, crijeva, želuca, imunog, živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Zahvaljujući limunskoj kiselini, neutralizira otrovne tvari i njihovo djelovanje, olakšava probavu i ubrzava razlaganje masti. Sadrži visok postotak selena i vitamina C, koji povećavaju obrambenu moć i usporavaju starenje i vitamina B, neophodnog živčanom sustavu. Plodovi limuna pojačavaju apetit, djeluju dijetalno, okrepljujuće djeluje na na oslabljeni organizam. Plodovi limuna pokazali su učinkovite osobine u srčanih bolesnika, visokotlakaša, reumatičara.

U sezonama gripe i prehlade svakako je dobro učestalije konzumirati limun kako bi doprinijeli jačanju otpornosti našeg organizma. Osim toga znanstvena istraživanja su ustvrdila da vitamin C doprinosi usporavanju pojave raka debelog crijeva i upalnih stanja kao što je astma, osteoartritis ili reumatoidni artritis.

Limun sadrži raznolike i jedinstvene fitonutrijente koji imaju značajna antioksidativna i antibiotička svojstva.

Domaći netretirani limun proizvodi: OPG Gossi

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Pakiranje

1 kg, 2 kg, 10 kg

Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Limun/kg”

Možda želite i…