Ječmena kaša

30.00 Kn

Ječam (lat. Hordeum Vulgare), znan nam i kao ričet, geršl i kaša, mnoge će asocirati prvo na pripremu piva. Jednogodišnja biljka iz porodice trava jedna je od najstarijih žitarica Europe, uzgajao se još u kamenog doba i ima dugu i važnu povijest. Sijao se još u kameno doba i jelima davao hrskavu notu.

U Vedama se ječam i riža spominju kao ‘dva besmrtna nebeska sina’.

Probudite gladijatora u sebi

Za vrijeme starog Rima, gladijatori nosili su naziv Hordearii ili prevedeno, ‘jedači ječma’. Ječmena kaša bila im je glavni obrok u pripremama za naporne borbe kada im je trebalo puno energije.

Ova zdrava žitarica smatra se jednom od najstarijih žitarica u Europi, a posebna je po tome što uspijeva i u najhladnijim krajevima. Naime, ječam vrlo dobro koristi zimsku vodu, rano počinje te isto tako ranije završava vegetaciju. Upravo je zbog toga otporniji na sušu od ostalih žitarica poput pšenice ili zobi. Na nedostatak vode osjetljiv je jedino u vrijeme nalijevanja zrna.

 

Usporedi
Kategorija:

Opis

Ječmena kaša vrlo lako se probavlja, prilično je zasitna, lagana za želudac, s puno vlakana, pravi odabir za zdrav i ukusan obrok. Ona skoro da i nema loših masti u sebi pa se preporučuje i kod mršavljenja.

Ječam je bez sumnje žitarica koju bismo trebali konzumirati svakodnevno. Zahvaljujući hranjivim nutrijentima koje sadrži, ječam kao lijek učinkovito pomaže kod mnogih zdravstvenih problema i bolesti.

Ječam sadrži vitamin A, vitamin D, vitamin E i veće količine vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama). Od minerala sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Ječam je bogat i pantotenskom kiselinom (vitamin B5), koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona. Ujedno, vitamin B5 može pomoći kod zacjeljivanja rana i ublažavanja simptoma reumatoidnog artritisa.

Koristi se za proizvodnju kruha, slada, piva, viskija, stočne hrane te zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica.

Ječmena kaša je idealna za doručak, variva, legendarni ričet (grah sa ječmom), kao prilog, hladne salata, a pravo otkriće je oržoto (rižoto) od ječma.

Od polja do stola, ječmenu kašu vam omogućuje OPG PRPIĆ

Jedi zdravo, jedi Hrvatsko 😉

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Ječmena kaša”