Jagoda/kg

39.99 kn

Jagode su čisto zrele,
strusit bi se štele,
gdo bu tebe mogel zvati,
da ih ideš brati?

Jagode, Dragutin Domjanić, 1933.

Ne znamo postoji li plod neodoljivijeg izgleda, ugodnijeg mirisa i zanosnijeg okusa, k tome još zdravo i ljekovito, od jagode.

Jagode (lat. Fragaria) pripadaju porodici Ružovki (lat. Rosaceae, ruže), koje na dugačkoj peteljci imaju po tri nazupčena lista. Prvi zapisi o postojanju ove biljke potječu iz 18. stoljeća, a poznato je kako je nastala kao hibrid dviju vrsta divlje jagode iz Sjeverne Amerike i Čilea.

Njezin srcoliki oblik i žarkocrvena boja sugeriraju da je posvećena Veneri, božici ljubavi. Prema legendi, podijelite li dvostruku, sparenu jagodu na pola, pa jednu polovicu pojedete vi, a drugu osoba koja vam se sviđa, zaljubit ćete se jedno u drugo.

Provjerite skriva li se u našoj košarici barem jedna takva.  😉

Usporedi
Kategorija:

Opis

Ljekovita svojstva jagode poznata su još od antičkih vremena. Sadrže obilje C vitamina, te A vitamin, vlakna, željezo i folnu kiselinu koja je, između ostaloga, nužna trudnicama ili ženama koje planiraju trudnoću.

Jagode mogu pomoći kod oporavka nakon bolesti, za jačanje imuniteta, kod bolesti žući i jetre, kao prevencija želučanih bolesti, kod artritisa i reume, u liječenju anemije, kod bubrežnih kamenaca
kod povećanog kolesterola i krvnog tlaka,

Osim ploda, za liječenje se može koristiti korijen i  lišće jagode. Čaj od lišća jagode stoljećima se rabi kao lijek protiv probavnih smetnji, ekcema, upale grla, gripe i prehlade te u liječenju kostobolje.

Želite li pročistiti organizam, uvečer se počastite većom porcijom jagoda (bez dodatka šećera ili šlaga), i ujutro ćete se probuditi svježi, odmorni i puni energije za predstojeći dan.

Budući da posjeduju svojstva analgetika, uhvati li vas glavobolja, ne posežite za aspirinom. Radije pojedite zdjelicu svježih jagoda, jer za razliku od aspirina koji sadrži acetilsalicilnu kiselinu, jagode sadrže prirodne salicilate.

Također, zahvaljujući protuupalnim, antipiretskim i antibakterijskim svojstvima, jagode će nam poslužiti pri ublažavanju upalnih procesa, za sniženje temperature i  kod mišićnih bolova.

Odlično su sredstvo protiv opekotina.

Jedu li se nezašećerene, odlično gase žeđ, a smiju ih jesti i dijabetičari.

Jagode je najbolje jesti svježe, te kao sastavni dio različitih voćnih kolača, pita, kremica, sladoleda i smoothiesa, voćnih sokova i koktela. Malo hrabriji okušat će se u pripremi slanih specijaliteta s jagodama poput hladnih salata, salsa, ali i neobičnih umaka posluženih uz meso ili ribu.

I najzad, u mnogih naroda diljem svijeta ukorijenjeno je vjerovanje da jagoda posjeduje afrodizijačka svojstva, te pospješuje ljubavnu moć.

Jagodama vas razveseljuje OPG Grossi.

Dodatne informacije

Težina 1 kg