Grah trešnjevac

35.00 Kn

Grah (fažol, lat. Phaseolus) biljni rod iz porodice mahunarki. Potječe iz Amerike, gdje je uzgajan još prije 4000 godina.

Kada su ga Španjolski konkvistadori iz Amerike donijeli u Europu, malo je falilo da padne u zaborav jer ga nisu znali konzumirati. Zapisano je da je papa Klement VII zatražio od znanstvenika da istraže tu čudnu sjemenku, odvratne, bljutave opne i pokušaju pripremiti neko jelo iz nje.

Grah se već tijekom XVI. stoljeća proširio Europom jer su feudalci zaključili da radnici koji jedu kašu od graha rade tri puta duže od ostalih radnika. Tako je obična stvar poput graha dovela je do procvata feudalizma i do razvoja suvremene  Europe, industrijalističke i imperijalističke. Znaju li to radnici u redu za grah na prvomajskoj proslavi?

Bilo kako bilo, mnogi od nas započinjali su svoj radni vijek već kao djeca, upravo čišćenjem i prebiranjem graha.

Postoje mnoge vrste graha, a grah Trešnjevac ili šareni grah starinska je sorta niskog graha, karakteristično prošaran.

 

Usporedi
Kategorija:

Opis

Grah je najpoznatiji predstavnik mahunarki, koje se zbog visokog sadržaja bjelančevina i ugljikohidrata ubrajaju u povrće s najhranjivijim tvarima, a neke vrste i u one s izrazitim ljekovitim svojstvima.

Grah je i vrlo ljekovita namirnica, smatra se da štiti od raka, posebno od raka dojke i debelog crijeva, jača imunitet, uspostavlja hormonsku ravnotežu kod žena i pomaže u menopauzi, snižava kolesterol u krvi, regulira krvni tlak, probavu i štiti od hemoroida te pomaže kod dijabetesa. Bogat je nukleinskim kiselinama koje čine grah djelotvornim sredstvom za pomlađivanje – on potiče sve procese obnavljanja i razmnožavanja stanica u tijelu.

Grah sadrži i gotovo sve esencijalne aminokiseline, kao i važne minerale poput natrija, kalija, kalcija, željeza, fosfora i magnezija.

Kako ne sadrži obilje kalorija, poželjan je na jelovniku svih onih koji žele skinuti kilograme, ali i pružiti tijelu dovoljno proteina.

Grah trešnjevac – berba 2019

Idealan za variva koja se dugo kuhaju (kuha se ispod sat vremena) i salate.

Svako zrno je ručno prebrano, sušeno na suncu i jednake veličine, s puno pažnje od strane OPG Tomurad

 

 

 

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Grah trešnjevac”