Eko Lješnjak/kg

100.00 Kn

Lijeska (lat. Corylus avellana) je biljka iz porodice Betulaceae, koja uglavnom raste u Evropi i zapadnoj Aziji. Također, lijesku možemo sresti i na teritoriji Sjeverne Amerike. Plod lijeske je lješnjak koji je u latinskom i engleskom jeziku (“nut”) dobio ime po korijenima riječi koje u prijevodu znače kapica, kaciga.

Lijeska je poznata od prapovijesti. U Škotskoj su pronađeni dokazi o konzumaciji lješnjaka koji sežu do 6000 godina prije nove ere. Ova se biljka uzgaja već 2000 godina i prve zapise o njoj pronalazimo kod Grka i Rimljana.

U antičko doba smatralo se da lješnjaci imaju čarobnu moć. Dijelili su ih kada bi se nekome zaželjelo sreću, držalo ih se u džepu da bi spriječili udar munje, u kući da bi ju čuvali od miševa.

Kelti su povezivali lješnjak s mudrosti i pjesničkom inspiracijom. Prema legendi, devet lijeski je raslo pored svetog jezera. Privučen magičnom jezeru, losos je pojeo plodove lješnjaka i tako postao Losos Mudrosti. Upecavši ga, jedan stari druid je naredio svom učeniku Fionnu mac Cumhaillu da skuha lososa, ali mu je rekao da ga ne smije okusiti. Slučajno opekavši prst sokom od kuhanja, Fionn je instinktivno stavio prst u usta i tako dobio svu lososvu mudrost – od tada je znao svu prošlost, sadašnjost i budućnost Irske, te je postao najpoznatiji heroj i vođa. Za druide, lijeska i njeni plodovi su simbolizirali učenje i moć iscjeljivanja, te se smatralo da se iznenadna inspiracija, uvid ili intuicija događa pod čarobnim djelovanjem lješnjaka. Prema vjerovanju Kelta, oni koji su jeli lješnjake dobivali su magične moći i stjecali mudrost, a u lijesci se skrivala vila koja je voljela poeziju.Zanimljivo je da se lijeska koristila za izradu čarobnih štapića, jer je navodno izvrstan vodič okultnih energija. Takvi štapići su se često koristili u borbi protiv crne magije.

Za one malo upućenije, postoji i priča kako je Alan Islamović, legendarni pjevač Bijelog Dugmeta počeo uzgajati lješnjake, ali o tome nekom drugom prilikom. 😉

 

Usporedi
Kategorija:

Opis

Lješnjak se najčešće koristi u prehrambenoj industriji, za proizvodnju raznih poslastica, čokolada, krema i slično. Lješnjak se koristi u sirovom stanju. Poznat i korišten je ne samo za hranu, već i u različitim ritualima i slavljima. Tako je često predstavljao simbol plodnosti i koristio se pri svadbenim svečanostima. Ovaj put govorimo o njegovim ljekovitim moćima.

Lješnjak je dobar izvor masti, naročito ulja koje sadrži jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline, oleinsku i linolnu kiselinu. Sadrži i visok udio bjelančevina i ugljikohidrata, te biljnih vlakana. Uz orah, smatra se energetski najvrijednijom namirnicom budući da energetska vrijednost 100 grama lješnjaka iznosi oko 2814 kJ (670 kcal). Od vitamina sadrži vitamine B1, B2, B6, nijacin i vitamin E, a od minerala kalij, kalcij, magnezij, željezo, fosfor, natrij, mangan, bakar i sumpor.

Od ploda lješnjaka, dobivamo veoma korisno i ljekovito biljno ulje koje je bogato proteinima i nezasićenim masnim kiselinama.

Kora, plod, rese, listovi i cvjetovi lješnjaka u narodnoj medicini koriste se u ljekovite svrhe. Svježe rese lješnjaka sadrže oko 100 mg vitamina C, a čaj od resa dobar je za pospješivanje znojenja. Kada se kora lješnjaka kuha u pola vode s pola vina, dobije se čaj od kojega se prave oblozi za otvorene rane od proširenih vena na nogama.

Redovnim konzumiranjem lješnjaka organizmu osiguravate ljekovite tvari koje snižavaju razinu kolesterola u krvi, šire krvne žile, štite srčani mišić, snižavaju krvni tlak, te smanjuju rizik od angine  pectoris i srčanog udara i štite od anemije. Lješnjak potiče i rad imunološkog sistema a također može reducirati i pojavu dijabetesa.

Kao i kod proširenih vena, biljno ulje lješnjaka je iz istih razloga djelotvorno kod tretiranja strija, ožiljaka i celulita: velika i brza upojnost pogoduje djelovanju eteričnih ulja, dok i samo ulje potiče cirkulaciju i regeneraciju ćelija. Isto tako, sadržaj vitamina E ubrzava proces zacjeljivanja kože. Masaža djece uljem od lješnjaka pokazala se efikasnom protiv problema dišnih puteva.

Porijeklo proizvoda: OPG Grossi

 

Dodatne informacije

Pakiranje

1 kg, 2 kg, 5 kg

Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Eko Lješnjak/kg”

Možda želite i…