Cvjetača/kg

14.00 kn

Cvjetača ili karfiol je izuzetno hranjiva zeljasta biljka iz porodice krstašica (lat. Cruciferae ili Brassicaceae). Istoj porodici pripadaju i bliski srodnici poput brokule, prokulice, kelja, kupusa. Njezin intenzivan uzgoj započeo je u 12. stoljeću na području Mediterana, da bi se od 16. stoljeća proširio po cijeloj Europi, a potom i diljem svijeta.

 

Usporedi
Kategorija:

Opis

Ova nutricionistički vrijedna namirnica podosta je raširena u prehrani gdje se kuha, peče a može se koristiti kao samostalni obrok ili dodatak raznim jelima. Cvjetača se konzervira zamrzavanjem ali i mariniranjem („kisela salata“).

Kao i sve kupusnjače i cvjetača sadrži sve bitne vitamine (osim vitamina E), kao i sve minerale. Bogata  je i folnom kiselinom. Štiti od raka, čisti krv te podiže otpornost tijela.

U 1 kg cvjetače nalazi se oko 324 mg fosfora, 99 mg kalcija, 5 mg željeza, bogata je vitaminom C 690 mg, zatim ima oko 1,1 mg vitamina B1, 1,0 mg vitamina B2. Cvjetača sadrži oko 2,2% ugljikohidrata, 1,1% bjelančevina, te ulja oko 0,1%. Energetska vrijednost 1 kg cvjetače iznosi oko 1,0 kJ.

Porijeklo proizvoda: OPG Grossi

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Komad

1 kom, 2 kom, 3 kom