Češnjak/kg

60.00 Kn

Češnjak ili bijeli luk (lat. Allium sativum) začinska je biljka iz porodice Alliaceae. Srodna je luku, poriluku i vlascu. Smatra se da potječe iz srednje Azije, a od pamtivijeka se upotrebljava u kulinarstvu i medicini. Smatra se da su ga prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Prvi zapisani štrajk u povijesti, koji se zbio u drevnom Egiptu, uzrokovan je upravo izbacivanjem češnjaka iz svakodnevne prehrane robova. Starorimski pisac Plinije opisao je češnjak kao lijek za 61 zdravstvenu tegobu. Češnjak možemo naći i kao sastojak u nizu recepata Apicijeve kuharice (najstarija kuharica sačuvana u cijelosti). Hipokrat, otac medicine, preporučavao ga je u prehrani. Grčki i Rimski atleti jeli su češnjak prije sportskih natjecanja, a obavezno bi ga konzumirali prije kretanja u bitku.  U 6. stoljeću, češnjak se počeo uzgajati u Kini i Indiji, gdje je poznat po svojim terapeutskim svojstvima.   Kroz povijest ga se koristilo i kao lijek za astmu, ubod škorpiona, a tijekom Srednjeg vijeka vjerovalo se da je lijek za kugu.

Na ovim prostorima, češnjaku su se kroz povijest pripisivala razna mistična svojstva te se vjerovalo da štiti od demona, vukodlaka i vampira, a navodno se dobro nosi i sa Corona virusom. 😉

Usporedi
Kategorije: ,

Opis

Rabi se kao začin, i to bilo sirov, bilo kod kuhanja različitih jela. Ima tipičan miris koji mu daje eterično ulje. Češnjak sadrži fitoncide, koji djeluju baktericidno pa se troši kao narodni lijek.

Češnjak ima snažno dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno djelovanje. Znanstvenici su potvrdili da konzumiranje bijeloga luka na prazan želudac povećava njegovu učinkovitost. Ovaj “dar prirode” sadrži 200-tinjak aktivnih tvari – bogat je eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, enzime, polioze poput inzulina, adenozina i alicina. Ima izuzetno jaka antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva. Snažan je antioksidans, djeluje protuupalno i odlično djeluje na imunitet.

Češnjak će ublažiti simptome hipertenzije, regulirati cirkulaciju, spriječiti mnoge srčane probleme i potaknuti funkciju jetre i mjehura. Učinkovit je i u liječenju želučanih problema, posebice dijareje.

Ako ste pod stresom, češnjak će biti odličan saveznik u borbi protiv njega i zaustavit će pojačanu proizvodnju želučane kiseline koja se događa kada ste pod stresom. Neki čak tvrde da je češnjak nevjerojatno učinkovit kad je riječ o problemima živaca, ali samo kad se konzumira na prazan želudac.

Porijeklo proizvoda: OPG Grossi

Dodatne informacije

Pakiranje

500 g, 1 kg, 2 kg

Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Češnjak/kg”