Celer

20.00 kn

Celer (lat. Apium graveolens) je dvogodišnja zeljasta biljka s mesnatim vretenastim korijenom i stabljikom. U doba Homera koji ga spominje u Ilijadi i Odiseji bio je simbol ljepote i veselja,  Grci su ga slavili kao simbol pobjede i trijumfa. U sportskim borbama stari Grci pobjednika su krunili celerovim vijencem. Svi koji u ova turbulenta vremena imaju treperave i slabe živce mogu objeručke prihvatiti stari Hipokratov savjet – da im ljekovita hrana bude celer.  A kad već morate ostati doma, celer je poznat i kao afrodizijak. 😉

Egipćani su pak svojim pokojnicima u grob uz ostalo stavljali i celer – da im se nađe na putu u zagrobni život, a jeo se i na svečanosti poslije pokopa u čast umrlog. Pronađen je čak i u Tutankamonovoj piramidi!

U 17. stoljeću razvio se iz samoniklog, običnog ili divljeg celera koji je rastao u europskim močvarnim predjelima, ali je uspješno kultiviran.

Danas postoje tri osnovna tipa: bijeli celer, zeleni celer i celer s korijenom nalik na bijelu repu. Uzgaja se kao začinsko bilje, a koristi se kao aromatični dodatak juhama, salatama, mesnim i drugim jelima. Celerova stabljika jede se i sirova kao grickalica jer, kako neki kažu, žvakanjem se troši više kalorija nego što ih ima u stabljici.

Nema na zalihi

Usporedi
Kategorija:

Opis

Celer je izuzetno je bogat vitaminima, mineralima i ljekovitim eteričnim uljima te flavonoidima. Možda niste znali da lišće peršina sadrži dva i pol puta više vitamina C od limuna? Lišće je bogato i vitaminom A (karoten), vitaminima B skupine, vitaminom K, dok cijeli peršin sadrži dosta minerala, poput kalija, magnezija, kalcija, fosfora i željeza.

Bogat je luteolinom – flavonoidom koji proizvodi prirodno protuupalno djelovanje koje sprječava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije, te štiti i pospješuje pamćenje. Njegova konzumacija znatno smanjuje rizik od nastanka Alzheimerove bolesti.

Poliacetilen iz celera je vrlo djelotvorno sredstvo za borbu protiv raznih upala, uključujući upale kao što su artritis, osteoartritis, astma, reuma i bronhitis.  Pomaže pri smanjenju oticanja, liječenja bolnih zglobova, a istovremeno opušta mišiće. Pored toga, celer smanjuje rizik od pojave dijabetesa, bolesti srca i divertikuloze.

Sok od celera snižava krvni tlak.  Materije iz celera pomažu opustiti mišiće oko žila,  šireći ih i omogućavajući lakši protok krvi kroz njih. Osim toga, ftalidi, koji ulaze u sastav celera, smanjuju nivo kortizola, hormona stresa, koji izaziva stiskanje žila.

Celerov sok odličan je stimulans za one koji pate od slabe seksualne želje. Celer stvara ravnotežu u cijelom sistemu, tako da se ne morate plašiti da će izazvati neobuzdane želje kada je u pitanju seksualna strast.

Ova nevjerojatna biljka sadrži 18 različitih antikancerogenih spojeva koji neutralizuju kancerogene iz cigareta i drugih uzročnika raka.

Bez celera, nezamisliva je vezica grincajga, celer je neiscrpna inspiracija za pripremu malo drukčijih jela, salata i priloga, pa čak i zimnice!

Uistinu, imamo premalo prostora ovdje kako bi nabrojali sve benefite koje nam pruža celer, posvetit ćemo mu poseban tekst na našem blogu, podijelit ćemo i ukusne recepte. a do tada uživajte u celeru kojeg vam na vaše stolove donosi OPG Grossi.

 

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg