Blitva/kg

25.00 Kn

Tradicionalna večera u Dalmaciji nezamisliva je bez blitve (lat. Beta vulgaris subsp. cicla). Blitva  je tamnozeleno lisnato povrće iz porodice lobodnjača među koje spadaju i cikla i špinat.

Blitva je izuzetno cijenjena još od davnih vremena, o čemu govore i Aristotelovi zapisi iz 4. stoljeća prije Nove ere. Još u doba starih Grka i Rimljana prepoznate su njezine ljekovite moći te je smatrana čudotvornom biljkom.  Dobro uspijeva i veoma je popularna, pa i u planinskim krajevima. Lako ju je uzgajati, listovi se sabiru cijele godine, a pripremati se može na brojne načine. Lisnata se koristi se i kao zamjena za špinat – priprema se na isti način.

 

 

Usporedi
Kategorija:

Opis

Blitva je jednostavna za pripremu, kratko se kuha i iznimno je hranjiva. Sadrži i mnogo novootkrivenih fitonutrijenata i flavonoida, pa se smatra vrijednim zaštitnikom od oksidanata.

Bogata je kloforilom, odlična za jačanje imuniteta, a djeluje i kao diuretik.

Bogata je vitaminom C, B1, B2 i karotinom (provitamin A), obiluje mineralnim solima, folnom kiselinom, a gotovo da nema kalorija. iz tog razloga, ideala je u dijetama za mršavljenje – jedna šalica kuhane blitve sadrži 35 kCal. Preporuča se trudnicama zbog obilja folne kiseline – pola šalice sadrži 50 do 90 mikrograma.

Zaista su brojni su benefiti blitve po naše zdravlje. Ona štiti od osteoporoze (Vitamin K1), čuva zdravlje očiju (beta-karoten, karotenoidi, lutein i zeaksantin), pomaže pri mršavljenu (malo kalorija, obilje dijetalnih vlakana),  smanjuje rizik razvoja dijabetesa, sprečava Alzheimerovu bolest, štiti zdravlje srca i krvnih žila, smanjuje rizik od raka.

Porijeklo: OPG Grossi

 

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Customers review
0
0 ratings
1 Star
0%
2 Star
0%
3 Star
0%
4 Star
0%
5 Star
0%
Rate it!

Only logged in customers who have purchased this product may leave a review.

Write A Review
Ocjena

There are no reviews yet.

Be the first to review “Blitva/kg”

Možda želite i…