Batat/kg

20.00 kn

Batat ili slatki krumpir, kako ga neki nazivaju, s krumpirom dijeli samo ime jer pripada botaničkoj porodici slakova (Convolvulaceae). Batat (lat. Ipomoea batatas) je višegodišnja gomoljasta biljka porijeklom iz tropskih i suptropskih područja Srednje i Južne Amerike. Spada u skupinu korjenastog povrća, zbog velikog korijena, koji se odlikuje škrobnim i slatkastim okusom.

Neki zapisi upućuju na to da se uzgaja već 8000. godina, a poznato je da su ga u prehrani koristili Maje i Inke, konkvistadori su ga potom proširili u Španjolsku, zatim Francusku, Italiju i Grčku, a trgovci dalje i na obale Indije, Kine i Japana, a napokon se, eto, na veselje svih zaljubljenika u batat koji vrijedno rade na njegovoj popularizaciji, uspio probiti i do naših trpeza.

Usporedi
Kategorije: ,

Opis

Batat je prava nutritivna bomba: 200 g tog nepravilnog korijena sadrži istu količinu beta-karotena koji štiti od nekih tipova karcinoma, koliko i 5 kilograma brokule, a samo 140 g batata namiri preporučenu dnevnu potrebu za vitaminom E koji štiti organizam od srčanih tegoba, i začepljenja krvnih žila.

Batat je veliki izvor energije. Sadrži jako puno škroba, iznimnog je okusa i vrlo bogat mineralima i vitaminima, pa opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima, koji su važni i za dobro funkcioniranje mozga.Uopće nema masti i kolesterola, što je povoljno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, pa je dobar i za probavu,

Zbog niskoga glikemijskog indeksa omogućava slabiju apsorpciju glukoze, pa nakon konzumacije batata nema velikih skokova šećera u krvi. Stoga je osobito pogodan za prehranu dijabetičara, puno više nego krumpir. Ipak, pečeni batat ima nešto veći glikemijski indeks, pa se dijabetičarima savjetuje da ga prvenstveno kuhaju.

Zanimljivo je kako “slatkasti” okus dobiva tek u procesu prirodne konzervacije. Naime, batat se skladišti na 35° C, gdje se “odmara” 5-7 dana, kad se odvija faza prelaska škroba u šećer, odakle mu i prepoznatljiv okus.

Porijeklo namirnice: OPG Grossi

Dodatne informacije

Težina 1 kg
Pakiranje

1, 2, 5